Cum să eliminăm stereotipurile de gen din timpul jocului. Jocuri incluzive pentru toți copiii

Jocul este fundamental pentru învățarea și dezvoltarea fiecărui copil. Ca părinte, deținem un rol-cheie în toate acestea – atât prin timpul pe care îl putem aloca pentru a ne juca cu copiii noștri, cât și prin jucăriile, jocurile și activitățile pe care le selectăm. În timp ce facem acest lucru, v-ați gândit dacă nu am putea contribui, chiar și în mod inconștient, la consolidarea stereotipurilor despre gen, dizabilitate, rasă, etnie sau cultură? Modul în care este educat copilul acasă contribuie la socializarea lui cu ceilalți tocmai prin joc (învață să se comporte conform normelor sociale).

De exemplu, gândindu-ne la stereotipurile de gen, fetele ar putea fi încurajate să se joace cu păpușile în interior, în timp ce băieții sunt încurajați să se joace afară. În timp ce acest lucru le învață pe fete să devină harnice, protectoare, să aibă grijă de casă de la o vârstă fragedă, le poate împiedica și capacitatea de a dezvolta alte tipuri de abilități cognitive, fizice și sociale. Băieților li se oferă adesea jucării (precum armele) cu care să se joace și sunt încurajați să participe la activități fizice, și adesea mai agresive, cu alți băieți sau bărbați care îi îngrijesc, care pot promova expresii nesănătoase ale masculinității.

Copiii cu dizabilități, precum și copiii din grupurile marginalizate, s-ar putea să nu fie reprezentați deloc în jucăriile cu care se joacă copiii tăi sau în cărțile pe care le citesc, sau ar putea fi afișați în moduri stereotipe care au un impact dăunător asupra lor.

Ca părinte, aveți o influență directă asupra micuțului și aveți posibilitatea de a preveni acest tip de perpetuare a prejudecăților, pe parcursul activităților ludice cu copilul. Iată câteva modalități prin care se poate încuraja petrecerea unui timp de joacă echitabil și incluziv la nivel de gen acasă:

Încurajați frecventarea școlii și acordați fetelor și băieților timp egal și adecvat pentru a se juca și a participa la treburile casnice, indiferent de sex.

Asigurați-vă că fiecare copil al dvs. se joacă cu jucării și jocuri care dezvoltă setul complet de abilități sociale și cognitive. De exemplu, căutați jocuri care dezvoltă alfabetizarea, calculul, abilitățile spațiale, cognitive și sociale sau jucării care stimulează creativitatea și rezolvarea problemelor.

Ajutați-vă copiii să lectureze cărți și să urmărească mass-media care spun povești incluzive și pozitive despre copii în toată diversitatea lor, care celebrează diferite culturi, includ copii cu dizabilități și oferă portrete pozitive ale rolurilor de gen.

Puneți-vă copiii să se joace cu jucării și jocuri asociate în mod tradițional cu sexul opus. Atât fetele, cât și băieții se pot juca cu păpuși și jucării de gătit, precum și se pot implica în jocuri și sporturi active fizic. Jucăriile și jocurile ar trebui să fie în cele din urmă instrumente care să le permită copiilor să devină cursanți abili și adaptabili și să predea abilități precum creativitatea, comunicarea și rezolvarea problemelor.

Evitați jucăriile și jocurile care încurajează în mod deliberat stereotipurile de gen, cum ar fi ambalajele roz, unicornii, curcubeele și inimile pentru fete, față de ambalajele albastre, roboții, navele spațiale și cutiile de instrumente pentru băieți. Asigurați-vă că jucăriile și jocurile oferite copiilor sunt incluzive și diverse în reprezentarea lor.

Fiți conștient(ă) de modul în care marketingul și publicitatea pot consolida normele de gen dăunătoare. Alegeți jucării, cărți și jocuri care transmit mesaje pozitive copiilor tăi.

Evitați joaca cu pistoale și jucării violente, inclusiv cu jocurile digitale în mod evident violente. Industria jocurilor digitale este un sector în creștere rapidă, care este, de asemenea, profund părtinit de gen și care tolerează violența în mare parte din conținutul său. Aceste tipuri de jocuri, adesea jucate de copii și care vizează adolescenți, au capacitatea de a aprofunda prejudecățile de gen și de a promova comportamente și atitudini nesănătoase, dăunătoare în generațiile viitoare.

Înlocuiți sau completați jocurile digitale cu activități fizice constructive, cum ar fi sporturi și jocuri în aer liber. Activitatea fizică este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a tuturor copiilor, iar copiii ar trebui încurajați să se implice în joc fizic cât mai devreme posibil, mergând la locul de joacă sau jucându-se cu prietenii. În calitate de părinte, încercați să susțineți o gamă completă de abilități cognitive și creative pentru copiii dvs. și asigurați-vă că fetele și băieții beneficiază de timp egal de joacă, atât în interior, cât și în exterior.

Încurajați-vă copilul să traducă furia și frustrarea în rezolvarea de probleme, comunicare pozitivă și activitate fizică constructivă, mai degrabă decât să folosească agresiunea.

Și nu uitați, jocul construiește relația dintre părinte și copil, așa că nu ne rămâne decât să ne asigurăm că savurăm fiecare moment pe care îl avem de petrecut împreună!

 

prof. Mirabela Calmiciuc

Școala Gimnazială, Buciumeni (Dâmboviţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mirabela.calmiciuc

Articole asemănătoare