Cum creștem stima de sine a copiilor

Încă de la naștere, copiii învață noi abilități într-un ritm foarte rapid. Și împreună cu aceste abilități noi  dobândesc și încrederea de a le folosi. Pe măsură ce copiii cresc, această încredere poate fi la fel de importantă ca și abilitățile în sine. Pentru a se dezvolta, copiii trebuie să aibă încredere în propriile capacități și, în același timp, știind că se pot descurca dacă nu reușesc în ceva. Experimentând stăpânire și revenind la eșec, ei dezvoltă o încredere în sine sănătoasă.
Încrederea în sine provine dintr-o percepție a competiției sau putem spune mai simplu, copiii își dezvoltă încrederea nu pentru că familia și prietenii îi laudă, ci datorită propriilor realizări. În activitatea mea didactică, am observat că mulți copii au devenit mai încrezători pe măsură ce învățau și finalizau sarcini și obiective noi.

Copiii încrezători cred în ei înșiși și sunt capabili să facă față noilor provocări fără teamă, factori esențiali pentru o viață fericită și împlinită.

Încrederea este de o importanță vitală pentru fericirea, sănătatea și succesul viitor al unui copil. „Copiii încrezători sunt mai bine pregătiți pentru a face față presiunii colegilor, responsabilității, frustrărilor, provocărilor și atât emoțiilor pozitive, cât și negative.” (Ioana, 2020)

Uneori este ușor să observi când copiii par să se simtă bine cu ei înșiși – și când nu. Descriem adesea această idee de a ne simți bine cu noi înșine drept „stima de sine”. Stima de sine poate începe încă din copilărie. Se dezvoltă lent în timp. Poate începe doar pentru că un copil se simte în siguranță, iubit și acceptat. Poate începe atunci când un copil primește o atenție pozitivă și îngrijire iubitoare. Pe măsură ce bebelușii devin copii mici, ei sunt capabili să facă unele lucruri singuri. Se simt bine cu ei înșiși atunci când își pot folosi noile abilități. Stima lor de sine crește atunci când părinții sunt atenți, lasă copilul să încerce, zâmbește și arată că sunt mândri.

Pe măsură ce copiii cresc, și stima de sine poate crește. Ori de câte ori copiii încearcă lucruri, fac lucruri și învață lucruri noi, poate fi o șansă ca stima de sine să crească. Acest lucru se poate întâmpla atunci când copiii:

  • fac progrese către un scop;
  • învață lucruri noi la școală;
  • își fac prieteni și se înțeleg bine;
  • învață diverse abilități — muzică, sport, artă, gătit, abilități tehnologice;
  • practică și exersează activitățile preferate;
  • ajută, dăruiește sau este amabil;
  • încearcă din greu la ceva și nu renunță până ce nu reușește;
  • fac lucruri la care sunt buni și se bucură;
  • se simt înțeleși și acceptați.

Când copiii au stima de sine crescută, se simt încrezători, capabili și acceptați pentru ceea ce sunt. Creșterea stimei de sine a preșcolarului  ar putea părea o responsabilitate descurajantă. La urma urmei, stima de sine fluctuează chiar și la cei mai încrezători adulți! Alternăm între a ne simți bine și a nu ne simți atât de bine cu noi înșine, însă este foarte  important să cultivăm reziliența copilului, precum și un sentiment de mândrie, respect de sine și încredere în capacitatea lui de a face față provocărilor vieții.

Consider că stima de sine vine din învățarea să acceptăm cine suntem, văzând insuficiențele și alegând totuși să ne placem. Stima de sine a fiecărui copil crește cu fiecare experiență de interacțiuni de succes prin cuvinte pozitive. Este important să construiți credința copilului că își poate gestiona viața și că se  poate descurca bine. Cinci pași simpli, dar importanți, pe care părinții și profesorii îi pot face pentru a construi stima de sine a copiilor:

  • Ascultați și recunoașteți gândurile și sentimentele copilului.
  • Creați situații care să ajute copilul să experimenteze succesul, nu eșecul. Stabiliți așteptări clare și adecvate, oferiți un ajutor rezonabil, oferiți stimulente adecvate și îndepărtați obstacolele.
  • Oferiți copilului  un sentiment de control rezonabil asupra vieții sale.
  • Întăriți-vă în minte și în suflet ideea că copilul dumneavoastră este iubitor și capabil.
  • Arătați-i  copilului  că aveți o viziune pozitivă despre dumneavoastră.

Copiii vor avea o mai mare stimă de sine dacă simt un sentiment de proprietate și responsabilitate pentru experiențele lor. Pași importanți  de urmat pentru stimularea stimei de sine a copiilor:

  • Priviți fiecare copil ca pe o persoană unică.
  • Păstrați-vă așteptările realiste.
  • Oferiți-le libertatea de a greși.
  • Acceptați sentimentele neplăcute ale copiilor și învățați-i cum să le facă față.
  • Dați-le responsabilități și așteptați cooperarea.
  • Păstrați-vă simțul umorului

Fiecare copil este cu adevărat unic. Ca părinți și ca profesori, trebuie să învățăm să apreciem fiecare copil ca individ, nimic nu este mai important sau mai semnificativ decât creșterea unor copii sănătoși și  fericiți din punct de vedere emoțional.

 

prof. Daniela Teodorescu

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 18, Buzău (Buzău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/daniela.teodorescu

Articole asemănătoare