Anxietatea legată de alegerile de viață la adolescenți. Recomandări practice

Am constatat, în urma practicii consilierii psihologice, că mulți adolescenți suferă de anxietate. Din punct de vedere clinic, tulburările anxioase sunt caracterizate prin stări de teamă sau de îngrijorare extremă care afectează mult capacitatea copilului de a se comporta normal, deși ele sunt disproporționate în raport cu circumstanțele concrete din viața lui. Discutând cu adolescenții despre trecutul lor, despre copilărie și adolescență, am observat că unii dintre ei nu au fost învățați și ajutați de părinți și de cadre didactice să facă alegeri, să greșească și să o ia de la capăt cu alte alegeri.

Acestor adolescenți fie li s-au impus niște opțiuni de către părinți, fie au fost certați sau mustrați aspru de fiecare dată când făceau sau alegeau ceva greșit și astfel și-au pierdut încrederea în capacitatea lor de a face alegeri. Astfel, ei au ajuns să prefere să le spună mereu adulții ce au de făcut, sau să fie mereu împinși de la spate, să fie mereu încurajați sau dirijați când aveau de ales ceva și nu puteau lua decizii singuri. Ajungând la capătul adolescenței, de fiecare dată când vine vorba să aleagă ceva în viața lor – fie că este vorba de o facultate pe care ar vrea s-o urmeze, sau de o profesie, sau chiar de o relație de iubire – acești adolescenți sunt cuprinși de anxietate. Mai apoi, după ce au ales ceva, își fac probleme și griji nenumărate pentru consecințele alegerilor lor și nu au încredere că va fi bine. Aș numi această stare anxietatea în legătură cu alegerile de viață.

Există mai multe cauze pentru acest tip de anxietate.  Una dintre ele este produsă de tipul de educație pe care l-au primit de la părinți și de la profesori și de împrejurările de viață care au influențat starea psihică a adolescentului. “Atunci când oamenii au astfel de probleme (era vorba despre anxietate și depresie) trebuie să încetăm să ne mai întrebăm ce este în neregulă cu ei și să începem să ne întrebăm ce li s-a întâmplat” (Hari, 2019, p. 152). Mai există și factori legați de tipul de personalitate, de temperament și de caracter. Unii adolescenți ajung să fie copleșiți de toți acești factori și nu mai reușesc să controleze stările de anxietate, iar familiile lor nu știu cum să-i ajute în acele momente.

Cum pot depăși adolescenții acest tip de anxietate?

Anxietatea care are legătură cu alegerile de viață se poate depăși începând să faci alegeri asumate și greșind fără să te temi să o iei de la capăt. Poate părea banal, dar multora le este încă greu să își asume alegerile, să facă greșeli și să învețe din ele și apoi să facă noi alegeri.
Unii tineri de azi se tem să trăiască, preferă să amâne mereu sau să nu mai aleagă nimic. În aceste situații, părinții și uneori chiar profesorii pot să-i ajute pe adolescenți prin câteva atitudini, comportamente și cuvinte care să le redea acestora încrederea în sine și bucuria de a face alegeri asumate.

Iată câteva recomandări practice pentru părinții și profesorii adolescenților care suferă de acest tip de anxietate:

  • Mai întâi, ajutați-l pe adolescent să se simtă confortabil pentru a vă povesti despre temerile și îngrijorările sale legate de alegerile pe care le are de făcut în viață. Validați-i apoi preocupările, folosind un limbaj asertiv și încurajându-l în ceea ce-și propune să facă. Purtându-vă astfel cu el, un adolescent va avea mai multă încredere îl el și în dumneavoastră și va avea mai mult curaj să facă alegeri asumate.
  • Fiți răbdător și stați de vorbă cu el pentru a-l liniști atunci când se simte anxios. Vorbiți-i folosind un limbaj pozitiv în legătură cu capacitatea lui de a face față situațiilor care îi provoacă anxietatea.
  • Felicitați-l și recompensați-l pe adolescent pentru comportamentul curajos de a lua decizii și pentru succesele rezultate din alegeri bune. Sugerați-i apoi că poate să-și ofere și el recompense de fiecare dată când reușește să facă o alegere bună.
  • Lucrați la gestionarea propriilor dumneavoastră anxietăți, fiind conștienți de faptul că anxietatea se poate transmite copiilor și este recomandat să nu vorbiți despre propria anxietate cu aceștia. Oferiți un model copilului și arătați-i cum să acționeze în viața de zi cu zi, fără să se îngrijoreze în mod exagerat de ceea ce are de făcut.
  • Oferiți-i adolescentului momente de relaxare, în care să facă activități plăcute alegând mereu locuri, acțiuni, persoane cu care să petreacă timpul liber. În felul acesta, el va înțelege că alegerea este ceva firesc în viața de zi cu zi și că este un lucru plăcut.
  • Și nu în ultimul rând, ajutați copilul adolescent să-și păstreze condiția fizică prin exerciții săptămânale și să aibă obiceiuri alimentare sănătoase. Este foarte cunoscut faptul că sportul este un factor eficient pentru a diminua nivelul anxietății, ajutând adolescenții și în planul maturizării psihosociale.

Pentru a gestiona mai bine stările de anxietate la adolescenți, este indicat să adoptați o atitudine calmă, reconfortantă și să acționați preventiv, fiind cunoscut faptul că anxietatea poate dispărea cu atât mai repede cu cât este tratată din stadiul incipient. De asemenea, se recomandă să folosiți diverse strategii educative care să-l încurajeze pe adolescent să facă alegeri eficiente. Motivați-l pe acesta să gestioneze el însuși propria anxietate, învățându-l să folosească propriile strategii eficiente pe care le-a experimentat de-a lungul timpului.

În plus, este important să existe o colaborare între familie și școală pentru a asigura reușita adolescentului în alegerile pe care le face în viață. Vorbiți cu profesorii despre anxietatea adolescentului și astfel școala va găsi propriile soluții pentru a veni în sprijinul adolescenților care se confruntă cu astfel de probleme.

Vă propun și o recomandare de la dr. Albert Ellis: „A acționa pentru a-mi rezolva problemele și pentru a arăta că pot face față aspectelor lor insolvabile este cea mai bună dovadă că mă pot confrunta cu dificultățile insurmontabile și că pot trăi cu acestea. (…) Acțiunea mă va ajuta să-mi organizez viața și să fiu, astfel, mai puțin hiperîngrijorat în privința ei.” (Dr. Ellis, 2016, p. 294.)

Ca și concluzie, putem spune că există mai multe rețete pentru a trata anxietatea legată de alegerile de viață la adolescenți și că fiecare rețetă  se potrivește diferitelor situații în care vă aflați. Cauzele anxietății la adolescenți sunt multiple, ele generând o multitudine de consecințe pe plan personal, școlar și ulterior profesional. Este indicat să aveți în vedere prevenția situațiilor care provoacă anxietate și să interveniți de fiecare dată când acestea afectează sănătatea psihică a adolescenților. Pentru a avea succes în gestionarea acestor situații specifice, este nevoie să aveți răbdare și să fiți perseverenți în privința punerii în practică a celor mai eficiente strategii care să vizeze depășirea anxietății de a face alegeri de viață și starea de bine a adolescentului.

Bibliografie
1. Dr. Albert Ellis, Cum să vă controlați anxietatea. (2016). Ed. Meteor Publishing.
2. Johann Hari, Legături pierdute:cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare. (2019). București: Ed. Trei.
3. www.msdmanuals.com/fr/professional/p%C3%A9diatrie/troubles-psychiatriques-chez-enfant-et-adolescent/revue-g%C3%A9n%C3%A9rale-des-troubles-anxieux-chez-enfant-et-adolescent

 

prof. Cristiana Oprișescu

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Brașov (Brașov) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristiana.oprisescu

Articole asemănătoare